Българо-Руска Търговско-Промишлена Палата

 

 

 

„Русия е под санкции и няма възможност да изнася всичко, но здравеопазването ни върви нагоре и имаме 10% ръст по всички показатели. Търговският обмен между България и Русия възлиза на 3.5 млрд. щ.д. Въпреки това, с 10% нараства и отрицателното търговско салдо на Русия и това запазва предизвикателствата пред двустранните ни икономически отношения“, заяви Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската Федерация, която е организатор на първия българо-руски форум „Медицина и фармация – 2018“, съвместно с Българо-руската търговско-промишлена палата. „Фармацията в Русия преживява промени и страната е готова да приеме опита на България, която има добър опит в разработките на лекарства. Надяваме се тази област на икономиката да стане първенец в нашите двустранни икономически отношения“, се казва в приветствие на посланика на Русия в България Анатолий Макаров да участниците във форума.

Над 70 представители на български и руски институции,  професионални и търговски асоциации и компании, както и фирми от Гърция и Македония  в областта на медицината, фармацията и санаторно-оздравителния туризъм участваха в събитието.

 

 

„Обемът на лекарствения пазар в Русия надхвърля 20 милиарда долара. Този пазар е по-голям от автомобилния. Една трета от него са държавни пари. Това са средства, които отиват за борба с диабета, онкологичните заболявания, туберкулоза, ХИВ“, каза д-р Виктор Дмитриев, генерален директор на Асоциацията на руските фармацевтични производители. Той посочи, че в тяхната асоциация над 50% от членовете са транснационални компании, които са изградили заводи на територията на Русия. „Чуждестранните инвеститори са вложили над 2 милиарда евро в строителството на нови заводски мощности в Русия.  Днес имаме цели нови клъстъри“, каза Дмитриев. В момента Русия напълно сама задоволява нуждите си от инсулин и дори е износител.  „По време на срещите ми в българското министерство на здравеопазването обсъдихме въпроса за доставката на инсулин в България“, разкри Виктор Дмитриев.

По време на форума стана ясно, че следващия месец предстои подписването на Меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция по лекарствата и Държавния институт за контрол на лекарствените средства в Русия. Обхватът му ще засегне преди всичко GМP -сертификацията – частта от регулацията на фармацевтичния бизнес, свързана с правилата за добра производствена практика.  Това поясни доц. Асена Стоименова, оглавяваща Изпълнителната агенция по лекарствата.

 

Участниците в кръглата маса обсъдиха и възможностите за улесняване на процедурата по признаването на руските дипломи на лекарите у България. „Повечето неща в учебните програми ни свързват, отколкото разделят. Добра идея е да се прави и обмяна на опит между специалистите. Отново имаме шанс за продължение на развитието на тези отношения в областта здравеопазване – медицина, наука и фармация“, коментира д-р Таня Андреева, председател на Център за социални и здравни политики и министър на здравеопазването от 2013 до 2014 г.

Форумът постави акцент и върху възстановителния и курортен сектор в България и Русия. Д-р Александър Алексиев, началник отделение за кардиологична рехабилитация  в Национална кардиологична болница представи възможностите, които предлага здравното заведение.

 

„Ще сътрудничим за реализация на активна информационна кампания в руските региони, представяща всички предимства за възстановителен отдих на комплекс „Камчия“, заяви Юлия Вавилова, представител в България на Пермската Търговско-промишлена палата. По време на форума Лариса Карташова, президент на Пятигорската търговско-промишлена палата представи пред българските участници и възможностите за санаторно-курортно лечение в Северен Кавказ.

 

В рамките на форума бяха подписани протоколи за намерения и споразумения за сътрудничество, като от руска страна изразиха надежда до края на годината да се начертаят конкретни мерки за разширяване на обхвата на съвместните дейности между двете страни.

Българо-руският форум „Медицина и фармация – 2018“  ще бъде официално открит в 9:30 часа на 13 юни 2018 г.  Участие ще вземат председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика, заместник-министрите на здравеопазването и икономиката, секретарят по социални политики и здравеопазване на Президента на Република България, представители на посолството и търговското представителство на Руската Федерация в България, ръководителите на търговско-промишлените палати на България и Руската Федерация. 

 

Новите възможности за сътрудничество между България и Русия в областта на медицината и фармацията ще бъдат обсъдени от близо 80 представители на български и руски институции, професионални и търговски асоциации, и компании от двете страни.

 

В рамките на пленарната сесия, отношение по икономическите и инвестиционните аспекти на здравните политики ще вземат Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването, Българската асоциация на търговците на медицински изделия, Българският фармацевтичен съюз, Българската агенция по инвестиции и Българската търговско-промишлена палата, а също Търговското представителство на РФ в България и Асоциацията на руските фармацевтични производители.

 

Събитието ще продължи с кръгла маса под надслов "Здравни политики - икономика и инвестиции в здравеопазването в контекста на българо-руските отношения", която  ще се модерира от  д-р Таня Андреева, Министър на здравеопазването през 2013 и 2014г. и д-р Виктор Дмитриев, Генерален директор на Асоциацията на руските фармацевтични производители. Дискусиите ще се фокусират върху  възможностите за взаимни вложения в здравеопазването и перспективите пред развитието на българо-руските взаимоотношения в здравната политика.   

 

„Санаторно-курортното лечение - оздравителен  туризъм и рехабилитация“ е темата на втората  кръгла маса. Ще бъдат представени водещи медицински центрове в българските курорти. Особено внимание ще бъде отделено и на рехабилитацията след професионални и спортни трамви. Участниците на форума ще обсъдят и възможностите за логистична и административна поддръжка в изграждането на болници за възстановяващо лечение и рехабилитация с руски инвестиции. От руска страна ще бъде представено и Санаторно-курортното лечение на Северен Кавказ. Модератори са Плумелина Мичева, изпълнителен директор на „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД  и Лариса Карташова, президент на Пятигорска търговско-промишлена палата.

Събитието се организира по инициатива на Търговско-промишлената палата на Руската федерация съвместно с Българо-руската търговско-промишлена палата. Форумът ще се проведе в сградата на Българската търговско-промишлена палата на ул. „Искър“ № 9.

 

 

 

Изключителен интерес към българските лекарства и хранителните добавки има сред компаниите от фармацевтичния бранш в Русия, каза Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско промишлена палата, която е организатор на българо-руски бизнес форум на тема „Медицина и фармация – 2018“. Събитието ще се проведе на 13 юни 2018 г. в София, а домакин на проявата ще бъде Българската търговско-промишлена палата.

Във форума ще участват представители на Българския фармацевтичен съюз, поканени са  браншовата стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствените средства и медико-санитарни и билкови препарати, на  асоциацията на търговците на медицински изделия, асоциацията за  етерични масла, парфюмерия и козметика, асоциацията за лекарствена информация и др. От руска страна участие са заявили от Асоциацията на руските фармацевтични фирми, както и компании, които се занимават с производство и търговия на медицински продукти, както и големи обединения в лицето на  Търговско-промишлените палати на  Московска и Тамбовска област. Към руската делегация ще се присъедини и Пятигорската ТПП с нейните санаторно-курортни организации, заяви  Георги Минчев.

Основната тема на една от кръглите маси по време на форума е насочена към иновативните технологии за производство на медицинска техника, изделия и лекарства, и биотехнологиите. Участниците в събитието ще има възможност за срещи във формат b2b. „Като организатори на форума разчитаме да се постигнат конкретни резултати между фирмите от двете страни в областта на инвестициите и обмена на иновации“, заяви още председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Георги Минчев.

Повече информация относно  Форума и условията за участие в него може да бъде получена от Секретариата на Българо - руската търговско – промишлена палата, тел. 02 963 33 48, e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

За онлайн регистрация, следвайте линк:  https://www.brcci.net/home/news/118-2018-13-2018